Torsdag d. 23. oktober kl. 10.00 - fredag d. 24. oktober kl. 13.00
VIA University College, Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C
Tilmeld dig her allerede nu: https://www.tilmeld.dk/nubutraef2025/conference
Udsathed i børn og unges hverdagsliv
Invitation til NUBU’s forskningstræf 2025 – Call for abstracts
Nationalt center for forskning i Udsathed blandt Børn og Unge (NUBU) inviterer undervisere og forskere fra landets professionshøjskoler til forskningstræf om udsathed blandt børn og unge. Formålet er at dele ny viden fra professionshøjskolerne, som omhandler børn og unge i udsathed og det professionelle arbejde, som i den henseende foregår. Forskningstræffet afholdes over to dage med overnatning tæt på campus, så der er rig mulighed for at inspirere hinanden og danne netværk – både i engagerende sessioner med refleksioner, i plenum og under mere uformelle former.
Vi ønsker med temaets bredde at invitere til dialog mellem professioner, professionshøjskoler, vidensfelter og forskningstraditioner og byder tværfaglige såvel som monofaglige indlæg meget velkomne.
Baggrund for årets tema
Udsathed i børn og unges hverdagsliv er en væsentlig faktor for en lang række af velfærdsstatens professioner. Hvor børn i udsathed tidligere kun udgjorde en lille del af de børn og unge, velfærdsstatens professionelle arbejdede med, er udsathed nu et vilkår i længere eller kortere perioder i en stor del børn og unges hverdagsliv. Udsathed blandt børn og unge berører i dag mange aspekter af det sundhedsfaglige, sociale og pædagogiske arbejde. Som sundhedsplejerske møder man børn i udsathed i hjemmene, hvor man indgår i et tæt samarbejde med familien. Dette samarbejde involverer forældre, måske søskende og til tider andre nære omsorgspersoner. Som pædagog og lærer er udsathed hos børn og unge et vilkår i det daglige arbejde, og mange vil nok mene, at den udsathed i hverdagslivet, de dagligt skal forholde sig til, har ganske mange facetter. Socialrådgivere møder børn i udsathed både som myndighedspersoner og udførere, fx på institutioner og opholdssteder. Mens nogle oplever ikke at være godt nok klædt på til opgaven, er andre fagpersoner specialiseret i at skabe bedre vilkår for børn og unge, der aktuelt eller mere varigt befinder sig i en svær situation. Herunder arbejder en del på specialinstitutioner og i psykiatrien.
På dette forskningstræf sætter vi fokus på det professionelle arbejde i al sin mangfoldighed med børn og unge i udsathed. Hvordan er fagprofessionelle på opgaven, hvilke erfaringer gør de sig i arbejdet med de børn og unge, og hvordan bringer de forskning i spil?
Vi inviterer oplæg, der præsenterer igangværende eller nyligt afsluttede forskningsprojekter. Oplæggene kan på forskellig vis lægge vægt på teoretiske, empiriske, transformative samarbejder, etiske og/eller metodiske overvejelser og diskussioner inden for temaet udsathed i børn og unges hverdagsliv og det professionelle arbejde hermed. Præsentationerne skal ikke nødvendigvis være færdige analyser, men kan være dialogiske og udforskende oplæg med plads til refleksion i fællesskab.
Du/I kan deltage på træffet både som oplægsholder(e) eller uden at holde oplæg. Ønsker du/I at præsentere et forskningsprojekt, bedes du/I sende et abstract (max 350 ord) senest 11. juni 2025 til NUBU-post@via.dk. Tilbagemelding på abstract kan forventes primo juli. Abstracts skal anvende skabelonen nederst på denne side.
(https://drive.google.com/file/d/1Q2hR0X6dXFUkgHMZ8F57MHf6OaGi9w-T/view?usp=sharing)
Abstracts skal redegøre for forskningsprojektets relevans for call’et, forskningsspørgsmål, teoretiske grundlag, metodiske tilgang, (foreløbige) fund samt relevans for professionshøjskolernes uddannelser og/eller (tvær)professionelle praksis. Vi opfordrer til mere kreative fremstillingsformer, men byder også traditionelle konferenceoplæg velkomne. Angiv i abstractet, om du/I ønsker at præsentere i form af et oplæg, symposium (hvor flere projekter eller perspektiver præsenteres), workshop (med høj grad af deltagerinvolvering) eller dialogbaseret poster (A0-format). De udvalgte oplægsholdere bliver kontaktet af NUBU vedrørende de praktiske detaljer og deltagerinvolvering i præsentationerne. Konferencen tilrettelægges med aktive pauser som mødested for at skabe ny viden og trække tråde på tværs af det, vi plejer. Det endelige program annonceres i august 2025.