
Forskning
I NUBU arbejder vi altid på tværs af professionshøjskolerne. Det giver en unik mulighed for at bringe indsigter fra forskningen direkte ud på uddannelserne, men også bringe fagligheder og erfaringer fra hele landet sammen i banebrydende projekter. Vores tilknyttede forskere har et dobbeltperspektiv, der rækker tilbage i tiden gennem stor erfaring fra praksis og undervisning og et, der peger frem i tiden gennem uddannelsen af fremtidens velfærdssamfunds professionelle.
Igangværende projekter

Anbringelse i netværk og slægt
Sammen med partnerskabet i Rigsfællesskabsforskning ser vi på, hvad der sker, når børn og unge bor hos slægt og netværk i løbet af barndommen.

Mediernes fokus på udsatte børn og unge
Statsministeren satte anbringelse og (tvangs)adoption på dagsordenen med sin nytårstale d. 1/1 2020. Projektet undersøger, om dette har påvirket opmærksomheden på området ved at undersøge omfanget af medieomtaler før og efter årsskiftet 2020.
Afsluttede projekter
Forskning fra professionshøjskolerne
På de seks danske professionshøjskoler er der mange forskningsprogrammer og temaer, der omhandler eller grænser op til udsathed blandt børn og unge. NUBU ønsker at styrke og facilitere det tværfaglige samarbejde og dermed understøtte den samlede viden om børn og unge i udsathed i Danmark.
Nedenfor præsenteres en række temaer omkring udsathed. Under hvert tema præsenteres aktuel forskning og viden fra professionshøjskolerne, og der gives links til forskere og artikler til videre læsning.
Alle forskningsartikler fra professionshøjskolerne kan findes på ucviden.dk. Her kan du søge på konkrete forskere eller emneord for at finde flere relevante artikler eller viden inden for et særligt emne.

De professionelles rolle
Når NUBU forsker i udsathed, sker det forankret i den grundforståelse, at udsathed ikke opstår i et vakuum og ikke er et statisk og uforanderligt fænomen, men derimod situeret i forskellige kontekster. Det vil med andre ord sige, at vi taler om børn og unge i udsatte positioner

Inklusion
Forskning i udsathed dækker mange aspekter, og et af de mest markante er inklusion. Inklusion er en af de helt centrale opgaver for alle velfærdsprofessioner, fordi inklusion berører den sammenhængskraft ethvert samfund og fællesskab bygger på

Børneperspektiv
Børneperspektiv kan anlægges ud fra forskellige definitioner. Der skelnes mellem børns egne perspektiver, som udtryk for det enkelte barns oplevelser og forståelser af egen livsverden; voksnes stræben efter at forstå og oversætte børns handlinger som udtryk for børns perspektiv(er); og voksnes perspektiv på, hvad og hvordan et børneliv skal være

Deltagelse & Inddragelse
FNs børnekonvention sikrer børn og unge en lang række rettigheder, en af de vigtige rettigheder omhandler barnets ret til at give udtryk for sin mening og krav på, at denne mening respekteres i overensstemmelse med barnets alder og modenhed. De professionelle skal hjælpe børnene med at udtrykke deres mening